Esta publicació és la segona part de la col·lecció de fotografies arreplegada al llarg dels anys per Tomás Miralles Villalba, datades entre 1889 i 1965. Fa uns dies publicàvem la primera part, que pot consultar-se en la columna dreta d’esta publicació i en este enllaç: http://nulespedia.com/arxiu-item/colleccio-fotos-tomas-miralles/

El document està dividit en quatre parts:

La segona part, Persones, se centra en la població i recull una gran quantitat de fotos privades donades per diferents persones. En molts casos els donants no estan identificats, així que si podeu col·laborar en este treball donant-nos alguna informació, serà una aportació important.

És un material que pot enriquir-se amb les vivències i records de qui ens visite i vulga col·laborar fent comentaris a les fotografies, facilitant informació sobre qui les va fer o sobre les persones donants.Teniu oberts els comentaris i també podeu fer-nos arribar les vostres aportacions al correu nulespedia@gmail.com.

Però abans de començar amb la segona part, volem aprofitar l’ocasió per aprofundir en el treball de recerca que va fer Tomás Miralles, en els seus motius i en la història personal que hi ha darrere d’este document fonamental.

Tomás Miralles Villalba

Tomás Miralles Villalba (1954-2013), va dedicar tres anys a reunir les prop de 400 fotos que componen esta col·lecció. Sabem per Rosa Vinaixa, la seua dona, que volia seguir recollint imatges, però en arribar la seua malaltia es va decidir a tancar el projecte i a iniciar l’edició del volum que ara podeu veure en Nulespèdia. La idea de Tomàs era continuar treballant les fotos per aconseguir i facilitar tota la informació possible sobre cada imatge: la data, el lloc, l’autor, la descripció de les activitats o de les circumstàncies que s’hi poden veure… Este objectiu volem fer-lo nostre, i assumim la faena de preguntar sobre cada fotografia.

Qui era Tomàs Miralles? Tomàs tenia estudis de batxiller, va deixar els estudis per posar-se a treballar. En la mili va poder estudiar un poquet de fotografia i es va aficionar, de manera que es va muntar en casa un xicotet laboratori. Després de desfer-se de la fotografia analògica es va interessar per la digital, i, per la part que ens interessa, es va dedicar a digitalitzar fotografies antigues. A esta activitat dedicava llargues hores, i possiblement és així com va arribar a idear este projecte.

Preguntant per ell ens han dit que era un gran lector i un amant sincer de la cultura en general. Familiars i amics ens han confirmat que era, sobretot, una bona persona, fàcil de tractar en la casa i el treball, feia la vida fàcil a tothom i era molt volgut. També era un enamorat de Nules, com demostra este grandíssim treball de replega d’imatges històriques que ara hem rebut com un regal.

La replega de fotos va començar per les col·leccions de familiars i amics. A cada casa es van buidar els caixons per veure què eixia, i, com podeu veure, el que van eixir eren meravelles: les fotos més antigues estan datades en 1889, moltes d’elles registrant espais o activitats ja desaparegudes d’aquell Nules rural previ al canvi “civilitzatori” dels anys 60. Tots els participants van fer seu el projecte i van anar ampliant el cercle de donants fins arribar a la quantitat que podeu veure.

Ja amb Tomàs molt debilitat, Rosa va assumir el treball d’impulsar l’edició, i una vegada imprès, Xelo i Fernando Tel van facilitar la distribució personalitzada entre la gent interessada. La publicació no va disposar mai de cap ajuda, tot i que tant les fotografies com els textos tenen un interès públic més que evident.

La quantitat i la qualitat de les fotografies que es presenten és suficient per a complaure un interés recreatiu o curiós, però també dóna molt de material per al treball d’etnòlegs i historiadors.

Volem donar les gràcies de nou a totes aquelles i aquells que ens han facilitat la publicació digital de Nules 1889-1965. Colección fotogràfica, especialment a Rosa Vinaixa per la seua disponibilitat i per la generositat a l’hora de compartir este treball, i també als germans Xelo i Fernando Tel, que van assumir la distribució i que van arriscar el seu volum personal deixant-lo a uns desconeguts. També a José Romero, que ha sigut un exemplar intermediari.

Nules 1889-1965. Colección fotográfica. Tomás Miralles Villalba (segona part)

Autor Tomás Miralles Villalba, et al.
Any Edició, 2013
Títol Nules 1889-1965. Colección fotográfica de Tomás Miralles Villalba
Maquetació Imprenta Vilgraf
Índex Part I: Intro i Població.
Part II: Persones.
Part III: Oficis.
Part IV: Tradicions i festes.
Descarregues en PDF




2 respostes
    • Nulespèdia
      Nulespèdia says:

      Bona vesprada Conxin,
      La versió digital completa podràs descarregar-la d’ací mateix quan publiquem les quatre parts. Si el vols en paper pots contactar amb la impremta Vilgraf i demanar una còpia. Ells tenen el material original per imprimir-lo. No sabem quin és el preu, però ells et podran informar.

      Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *