Resum

Luciano Oya, de 75 anys, ens conta coses sobre l’arribada del seu pare al poble, els seus treballs i la seua relació amb la festa de sant Xotxim.

Història Completa

Luciano Oya, de 75 anys, ens conta el dimecres 29 de juny de 2016 com va arribar son pare a Nules, en la Guerra, amb la Creu Roja, i es va convertir en policia local. Sa mare va morir prompte i té sis germans d’una segon mare. El principal vincle afectiu de la seua vida és amb la seua dona.

Luciano no va anar a escola, de menut pasturava animals i feia altres faenes. De més majoret se’n va anar a l’obra, fins que el va llogar l’Ajuntament de Nules per a tot tipus de faenes de manteniment. Durant 30 anys ha anat encadenant contractes sense arribar mai a ser fixe. És un dels caps visibles de la festa de Sant Xotxim, on ha fet tot tipus de faenes: venedor de loteria avantatjat, promotor de barreres, piló i clot de l’embolada… Ens conta els detalls de la festa i ens parla de la Fira.

“Lo primer que fem es la presentació de la reina”

Luciano treballà també amb l’historiador i cronista local, Vicent Felip Sempere, en les excavacions del Benicató, en la neteja de ferramenta per al Museu d’Història de Nules.
Parla dels Germans Burguete, virtuosos ferrers i del seu amor al barri.
El nom de Luciano Oya es troba en dos barreres, com a homenatge a la seua dedicació al barri i a la festa.
Parla dels canvis al barri, de les zones de recent construcció, de què hi havia abans i dels recents moviments de població de la vila a la zona residencial.

Luciano Oya, una vida treballant per a Nules i La festa de Sant Xotxim.

Detalls de la Festa i la Fira narrats per un dels caps visibles de la festa de Sant Xotxim

Luciano Oya

Luciano Oya

1940

Link: https://www.youtube.com/watch?v=_6oCUwRwQTk&feature=youtu.be

Entrevistador : Heterotopia el dimarts 28 de juny de 2016

Publicat en

29 de juny de 2016

Temàtiques

  • faenes a Nules
  • aportacions a festa de Sant Xotxim
  • canvis al barri
  • arribada a Nules durant la Guerra Civil