El matí del dissabte 25 de maig de 2024 vam gaudir d’una conferència de la doctora Carme Narváez Cases (Universitat de Barcelona) a propòsit de «Fra Josep de la Concepció, el tracista carmelità (Valls 1626 – Nules 1690)», l’autor del Convent de Nules, que es va celebrar al Saló de la Casa de la Misericòrdia, a la mateixa plaça del Convent.
Fra Josep de la Concepció és un dels arquitectes més destacats del segle XVII. La seua aposta per l’austeritat i el classicisme respon a la voluntat, expressada ja per la pròpia Santa Teresa de Jesús, de retornar a la pobresa, en el marc del Concili de Trent. Entendre el projecte estètic de Fra Josep és important per a valorar la seua obra.
Carme Narváez és amb tota seguretat la major especialista en el tracista carmelità. La seua conferència resulta extremadament amena, a més està il·lustrada amb 22 diapositives que mostren edificis de Fra Josep i algunes traces originals.
Des de Nulespèdia agraïm el permís de Carme Narváez per a gravar la seua conferència, i, una vegada més, a l’A.C. La Corretjola per les facilitats i l’interés a l’hora de facilitar el nostre treball. Sens dubte, activitats com esta són una important contribució al coneixement d’un dels elements patrimonials que tenim al nostre poble. Pensem que cal rendibilitzar estos esdeveniments singulars de tantíssim interés, i conservar-les en el nostre arxiu digital.
La segona activitat d’aquell matí va ser una visita guiada per Joan Gavara Prior, cronista de Nules, a l’església del Convent. Lamentablement, la xerrada de Joan Gavara no es va poder gravar amb la suficient qualitat per dificultats inesperades en l’amplificació del temple.
Com és habitual en el treball del nostre cronista, la seua intervenció va resultar tan erudita com divertida, un molt bon treball de divulgació a partir de diverses fonts no totes fàcilment accessibles per a la majoria de nuleres i nulers.
BIBLIOGRAFIA
No ens resistim a fer unes recomanacions mínimes a propòsit del Convent de Nules i del seu autor. Sobre Fra Josep de la Concepció, les principals referències són al treball de Carme Narváez. Algunes de les idees de la seua conferència les desenvolupa més extensament en «Les aportacions d’un “gran architector” vallenc a l’art barroc català» [Quaderns de Vilaniu (IEV), núm. 67: pp. 17–38 (2015)], o en «El tracista fra Josep de la Concepció: revisió historiogràfica i noves atribucions» [LOCVS AMŒNVS núm. 6, 2002-2003, pp. 257-270].
D’altra banda, volem destacar la vigència del treball de Vicent Felip Sempere en alguns textos fonamentals: «Notes sobre el convent de la vila de Nules» [publicat originalment al butlletí municipal Noulas, entre els números 146 i 154 (Nules, 1982)], i «Fra Josep de la Concepció i el convent de la vila de Nules» [Noulas, núm. 134 (Nules, 1981)]. Com a complement sobre el Convent, recomanem també, del mateix autor: «El convent de la vila de Nules a la guerra de la Independència» [B.S.C.C., Vol. LVI, pp. 372-394, Castelló, 1980]. Els tres textos es troben a Vicent Felip Sempere (2000), Recull per a una història de Nules (Barcelona 1977 – Nules 2000) [2 volums. Caixa Rural Sant Josep de Nules], que és la bíblia de la nostra Història.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!