(Recordeu que podeu veure les imatges en gran fent clic sobre elles)

Museu Etnològic Col·laboratiu

Motle o premsa per fer panets de figa i armela. Aportació de Laia Carreguí Recuenco (CEIP Cervantes).

Vam iniciar el Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.) treballant amb alguns grups d’ESO de l’IES Gilabert Centelles (nascuts entre l’any 1999 i 2004) en el curs 2016/17, coordinats per Sílvia Marqués, professora del Departament de Filosofia. Ara hem afegit les aportacions voluntàries de dos xiquetes i un xiquet de 5é i 6é del CEIP Cervantes: Coral Muñoz, que ens mostra una màquina d’escriure marca Olympia; Laia Carreguí Recuenco, que aporta un motlle o premsa per fer pans de figues i ametles, i Mateo Gómez Flich, que ens proposa uns motlles per pastetes i el perol de test amb què feia bufes la teua besàvia.

La primera proposta per proveir la col·lecció del MEC ha sigut treballar a partir d’objectes en desús: l’alumnat col·laborador havia de seleccionar, amb mares, pares, avis o àvies, un objecte que ja no s’utilitza, omplir un full de dades museològiques, fotografiar-lo i entrevistar, en àudio o en vídeo, al propietari o donant. Feien fotos, vídeos i gravacions amb el mòbil i se’ns enviava per Whatsapp o per correu electrònic.

En total han participat més de quaranta joves que han mobilitzat a altres tantes famílies, i ens han parlat de 24 objectes, alguns dels quals estan repetits: ràdios (4), gramola, radiocasset, walkman, telèfon(2), màquina de cosir (6), planxa de carbó (2), llavadora de mà, agulles de ganxo, ulleres de mà, garbell d’arròs, cànters, fogueret de petroli i llenya, molinet de cafè, morter, motlle de fer pans de figues i ametles, motles de llandaperol de test, xalal (o xelal) (2), màquina d’escriure (3), màquina d’escriure elèctrica, joc de guà, regla de càlcul, sènia, motor de reg, vespino i romana (4).

El MEC és una proposta absolutament pionera que anirem construint a poc a poc. Anirem dotant-lo de materials i organitzant-lo segons criteris museogràfics rigurosos.

A més de l’interés específic de poder veure objectes molt curiosos, la tria aporta molta més informació. Hi ha alguns objectes molt interessants i molt antics, com els telèfons, la planxa de carbó, les ulleres de mà, els xelals, la sènia, el motor de reg d’oli o la romana. Demanàvem a més que foren “objectes amb històries”, de manera que amb la descripció tècnica de l’objecte ens inclogueren alguna anècdota. D’esta manera deixem entrar part de la vida dels objectes i de les persones en el seu temps i en el seu context. El resultat és molt dinàmic i divertit.

També ens va sorprendre trobar-nos amb objectes que hem utilitzat fins a fa molt poquet: el walkman, per exemple; les màquines d’escriure, fins i tot les elèctriques; el vespino, el radiocasset… Prova que la revolució tecnològica ha arribat a velocitats inesperades (i que anem fent-nos vells).

Una altra qüestió que ens va agradar molt és la introducció d’objectes en desús que no eren tradicionals a Nules, per exemple el xalal o xelal: un rentamans portàtil que s’utilitzava antigament a les haimes de tot el Magrib. La nostra població s’ha enriquit amb gent de tot arreu, i per tant, tot i que no siguen objectes de la història local, sí que pertanyen a identitats presents en el poble.

El perfil d’estos donants (pares i avis) és, majoritàriament, gent treballadora amb oficis tècnics o manuals. Quant a la participació, va haver el doble de xiques que de xics, i sobre els donants de les peces també en van ser més les dones: tres quintes parts, aproximadament. Potser per això la major part dels objectes eren coses que es trobaven per casa. Però no només per això: la major part de la gent no té accés a objectes de treball en desús, perquè no té espai o perquè no els ha guardat. De tota manera, per això ja tenim el fabulós Museu d’Història, que durant els anys 80 va fer una intensa recollida d’objectes del treball i de la llar, tots ells fets o usats a Nules.

Agraïm a totes i tots la seua participació, també a aquells pocs que es van quedar fora per incomplir les bases o perquè no van enviar tota la documentació. Considerem que esta experiència va ser interessantíssima i volem ampliar-la a altres grups escolars i a persones i col·lectius de tot tipus.

Objectes (en desús) amb històries

Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.)

Fitxa técnica

Coordinació

Sílvia Marqués

Col·laboradors

Alumnes d’ESO, curs 2016/17. IES Gilabert Centelles

Categories:

Etnologia

Data d’entrada

Dijous 3 de maig de 2018