(Recordeu que podeu veure les imatges en gran fent clic sobre elles)
Museu Etnològic Col·laboratiu
Vam iniciar el Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.) treballant amb alguns grups d’ESO de l’IES Gilabert Centelles (nascuts entre l’any 1999 i 2004) en el curs 2016/17, coordinats per Sílvia Marqués, professora del Departament de Filosofia. Ara hem afegit les aportacions voluntàries de dos xiquetes i un xiquet de 5é i 6é del CEIP Cervantes: Coral Muñoz, que ens mostra una màquina d’escriure marca Olympia; Laia Carreguí Recuenco, que aporta un motlle o premsa per fer pans de figues i ametles, i Mateo Gómez Flich, que ens proposa uns motlles per pastetes i el perol de test amb què feia bufes la teua besàvia.
La primera proposta per proveir la col·lecció del MEC ha sigut treballar a partir d’objectes en desús: l’alumnat col·laborador havia de seleccionar, amb mares, pares, avis o àvies, un objecte que ja no s’utilitza, omplir un full de dades museològiques, fotografiar-lo i entrevistar, en àudio o en vídeo, al propietari o donant. Feien fotos, vídeos i gravacions amb el mòbil i se’ns enviava per Whatsapp o per correu electrònic.
En total han participat més de quaranta joves que han mobilitzat a altres tantes famílies, i ens han parlat de 24 objectes, alguns dels quals estan repetits: ràdios (4), gramola, radiocasset, walkman, telèfon(2), màquina de cosir (6), planxa de carbó (2), llavadora de mà, agulles de ganxo, ulleres de mà, garbell d’arròs, cànters, fogueret de petroli i llenya, molinet de cafè, morter, motlle de fer pans de figues i ametles, motles de llanda, perol de test, xalal (o xelal) (2), màquina d’escriure (3), màquina d’escriure elèctrica, joc de guà, regla de càlcul, sènia, motor de reg, vespino i romana (4).
El MEC és una proposta absolutament pionera que anirem construint a poc a poc. Anirem dotant-lo de materials i organitzant-lo segons criteris museogràfics rigurosos.
A més de l’interés específic de poder veure objectes molt curiosos, la tria aporta molta més informació. Hi ha alguns objectes molt interessants i molt antics, com els telèfons, la planxa de carbó, les ulleres de mà, els xelals, la sènia, el motor de reg d’oli o la romana. Demanàvem a més que foren “objectes amb històries”, de manera que amb la descripció tècnica de l’objecte ens inclogueren alguna anècdota. D’esta manera deixem entrar part de la vida dels objectes i de les persones en el seu temps i en el seu context. El resultat és molt dinàmic i divertit.
També ens va sorprendre trobar-nos amb objectes que hem utilitzat fins a fa molt poquet: el walkman, per exemple; les màquines d’escriure, fins i tot les elèctriques; el vespino, el radiocasset… Prova que la revolució tecnològica ha arribat a velocitats inesperades (i que anem fent-nos vells).
Una altra qüestió que ens va agradar molt és la introducció d’objectes en desús que no eren tradicionals a Nules, per exemple el xalal o xelal: un rentamans portàtil que s’utilitzava antigament a les haimes de tot el Magrib. La nostra població s’ha enriquit amb gent de tot arreu, i per tant, tot i que no siguen objectes de la història local, sí que pertanyen a identitats presents en el poble.
El perfil d’estos donants (pares i avis) és, majoritàriament, gent treballadora amb oficis tècnics o manuals. Quant a la participació, va haver el doble de xiques que de xics, i sobre els donants de les peces també en van ser més les dones: tres quintes parts, aproximadament. Potser per això la major part dels objectes eren coses que es trobaven per casa. Però no només per això: la major part de la gent no té accés a objectes de treball en desús, perquè no té espai o perquè no els ha guardat. De tota manera, per això ja tenim el fabulós Museu d’Història, que durant els anys 80 va fer una intensa recollida d’objectes del treball i de la llar, tots ells fets o usats a Nules.
Agraïm a totes i tots la seua participació, també a aquells pocs que es van quedar fora per incomplir les bases o perquè no van enviar tota la documentació. Considerem que esta experiència va ser interessantíssima i volem ampliar-la a altres grups escolars i a persones i col·lectius de tot tipus.
Objectes (en desús) amb històries
Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.)
Fitxa técnica
Coordinació
Sílvia Marqués
Col·laboradors
Alumnes d’ESO, curs 2016/17. IES Gilabert Centelles
Categories:
Etnologia
Data d’entrada
Dijous 3 de maig de 2018