Títol | Presentació de les memòries de Martín Pérez —«Foto-Pérez» |
Llibre presentat | Martín Pérez Pérez (2024), Toda una vida. Memorias de un fotógrafo. Ajuntament de Nules. |
Exposició de material fotogràfic | Pilar Pérez |
Categories | Fotografia, etnologia, home, oficis, treball |
Publicació en Nulespèdia | Divendres 14 de juny de 2024 |
El divendres 31 de maig de 2024 es va presentar el llibre de Martín Pérez Pérez, Toda una vida. Memorias de un fotógrafo, editat per l’Ajuntament de Nules des de l’àrea de Participació. L’acte es va celebrar a la Capella de la Sang, Museu d’Història de Nules, que es va quedar menuda per a la quantitat de gent que va voler acompanyar a Martín en esta ocasió.
A l’acte es va poder veure un vídeo breu extracte de l’entrevista que li férem en 2017, quan acabava de complir 90 anys (Martín Pérez, “Foto Pérez”), i vam comentar un reportatge fotogràfic extens realitzat per Martín en 1959 (Col·lecció de Pepe Gavara: Festes de Sant Cristòfol i de Sant Vicent), on s’aprecia el seu mestratge en el domini formal de l’art fotogràfic, tant en els aspectes compositius (tipus de plans, enquadrament…), com en la tècnica del blanc i negre en laboratori, o en el domini del reportatge, amb un dinamisme que convertix al fotògraf en un mitjà ubicu que pareix multiplicar-se, que registra tots els esdeveniments, des de diferents perspectives i sempre des de primera línia. El resultat del seu treball, com de la resta de fotògrafs professionals d’aquella època, és la documentació de la vida social del poble, és a dir, un patrimoni d’altíssim valor per a la comunitat.
A continuació Martín va presentar el seu llibre i va contestar totes les preguntes que se li van fer. Es pot vore bona part del seu parlament en el vídeo següent:
A més, es va gaudir d’una exposició de càmeres i instrumental fotogràfic de la família Pérez (“Foto Pérez”). Una exposició singular, un gran treball de Pilar Pérez, amb peces antigues molt cridaneres i un repàs a dècades d’ofici en la fotografia analògica. Esta exposició, acompanyada d’imatges en gran format i altres materials, convertiren la presentació de les memòries de Martín en un esdeveniment cultural de primer nivell que ens ha paregut important documentar. Ací mateix es poden vore imatges de la mostra.
Finalment, volem aprofitar este espai per justificar, des del nostre enfocament professional, la conservació de la memòria autobiogràfica, tant en entrevistes d’històries de vida (com fem al nostre Museu de Memòria Oral) com en la publicació de llibres amb relats autobiogràfics.
Una “història de vida” no ho és només de la persona que parla. Sobretot és un relat de les interaccions que ixa persona té amb la seua societat, de manera que es retrata també la pròpia comunitat. Un llibre com este (com les entrevistes de Nulespèdia) mostra un tresor viu, un testimoni directe, valuosíssim, d’una civilització que se’n va. El reconeixement a estes vides dignifiquen la cultura pròpia, la identitat col·lectiva.
Toda una vida. Memorias de un fotógrafo, és per tant un luxe per a un etnògraf, perquè ens proveix d’una eina per a descriure una societat durant tot el temps d’una vida. Recordem de nou que la memòria autobiogràfica està declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (UNESCO) des de 2003.
Pensem que llibres com este s’haurien d’estimular i promocionar, i s’haurien de llegir als centres educatius, perquè el jovent coneguera les arrels de la seua comunitat i els donara el valor que tenen.
Escenari i foto-call amb imatges del llibre.
Exposició de càmeres fotogràfiques de Martín Pérez.
Destaquem l’excepcional muntatge de l’exposició, obra de Pilar Pérez.
Càmeres de Martín des dels anys 50.
Una bellíssima ampliadora per a negatius de 35 mm, amb química, pel·lícula, cubetes, tanques de revelat, espirals, paper fotogràfic, etc. La fotografia mostra a dos nebots de Martín retratats per ell en el Biscúter que fou el seu primer cotxe i que va servir d’escenari per a moltíssimes fotografies.
Ampliadora per a fotografies en placa de vidre, amb un autoretrat de l’equip de “Foto-Pérez” i altres materials.
Càmera, projector i visor de pel·lícula Super8.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!