A la LXVIII edició dels Jocs Florals de Nules, celebrats en 2022, Óscar Pérez Silvestre resulta guanyador de dos dels Premis d’Investigació i Divulgació: en el Premi d’investigació sobre el Valencià, patrocinat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), es presenta amb el treball titolat «La difusió de les Normes de 1932 en la festa de les Falles (1933-1938)», i en el Premi de divulgació Dona, treball i conciliació familiar, que patrocina l’empresa local Laplana Granados Monlleó, aporta «Dona i treball: conciliació + responsabilitat compartida».

“La difusió de les Normes de 1932 en la festa de les Falles (1933-1938)”

A partir de llibrets de falla i revistes falleres del període 1933-1938, analitza la implantació de les Normes de 1932 en el popular àmbit faller. L’objectiu és aguaitar al procés de la difusió social de la normativa, en el marc de la commemoració dels 90 anys d’un acord històric: les Normes de Castelló.

L’índex és el següent:

  1. La difusió de les Normes en les Falles de 1933
    1.1. L’Oficina de Redacció de Llengua Valenciana
    1.2. Els premis als llibrets de 1934
    1.3. Els premis de 1935
    1.4. Els millors llibrets de 1936
    1.5. Les Falles polítiques de la guerra (1937)
    1.6. Les Falles impossibles de 1938
    2. La difusió de la nova ortografia en les revistes falleres
    2.1. Les revistes en 1933
    2.2. Les revistes de 1934
    2.3. Les revistes en 1935
    2.4. Les revistes de 1936
    3. Conclusions
    Bibliografia

“Dona i treball: conciliació + responsabilitat compartida”

Al text s’explica el concepte d’igualtat i desigualtat i s’introdueix el de la perspectiva de gènere, que hauria d’orientar les polítiques sobre la igualtat i aplicar-se en el marc de l’empresa. La conciliació de la vida laboral amb la familiar requereix un esforç per la corresponsabilitat.

Introducció
Què significa igualtat i desigualtat
Com es pot fer això? La perspectiva de gènere
Les polítiques d’igualtat d’oportunitats
Què ens cal per a una aplicació òptima en l’empresa?
La conjunció conciliació + corresponsabilitat
Bibliografia

Qui és Òscar Pérez Silvestre

Òscar Pérez Silvestre (Eslida, 1973) és llicenciat en Filologia i Diploma d’Estudis Avançats per la Universitat de València. Des del 1995 dedica la seua labor investigadora a camps diversos com els estudis de gènere, la literatura, la història social de la llengua, la cultura tradicional i la història local del seu poble i de la serra d’Espadà.

Entre els seus llibres destaquen Paraula de la terra en homenatge a Enric Valor (1997), Una veu en el camp valencià. Aproximació a la història de la JARC (1998); les edicions amb Ramon París del poema èpic Seidia (2000 i 2021); la Història de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià (2001); l’edició del drama històric Romeu! (2007), i una intensa col·laboració com a comissari adjunt en el catàleg i l’exposició de l’Any Enric Valor de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (2010-2011). A més, darrerament ha publicat els llibres Josep Francesc Boix Senmartí. El mestre que estimava la natura i la poesia (2020); La ‘Breu instrucció de la doctrina cristiana’ de Carles Salvador i Mn. Eloi Ferrer (2022), i Estudis lingüístics sobre Nules: d’Alcover a Griera (2022).

Com a membre de la Comissió Transversal de Gènere de l’Ajuntament de Sagunt des del 2004 ha impartit cursos i ha publicat dos guies sobre el llenguatge visibilitzador: Guia per un llenguatge igualitari en els mitjans de comunicació (2009) i Llenguatge + gestos cap a la Igualtat. Una guia de carrer (2020).

Des de 1995 és membre del consell de redacció de la revista valenciana Saó i ha col·laborat en publicacions com ara L’Alé (Eslida), Passadís-Quadern de Lletres (Benicarló), Pentecosta (Castelló de la Plana), Caramella (Massalfassar), Font i Exágono (Vila-real), Beceroles (Alcanar), Papers dels Ports (Morella), Annals (Torrents), Braçal (Sagunt), Mirades (Llíria), Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, Anuari de l’Agrupació Borrianenca de Cultura i Buris-ana (Borriana), AigualitK (la Vall d’Uixó), Camp de l’Espadar (Nules), Empelt i Aiguaclara (Benassal) i La Fontanella (Costur).

Té diversos premis d’investigació idiomàtica, històrica i de creació literària. Professionalment, és tècnic lingüístic de l’administració local des de 2002 i docent de cursos i conferències sobre llengua i literatura de diverses entitats.

Treballs guanyadors als «VI Premis d’investigació i divulgació» (2022)

Títol Dos treballs d’Òscar Pérez guanyadors als VI Premis d’investigació i divulgació (2022)
Autor Òscar Pérez Silvestre
Treballs
  • “La difusió de les Normes de 1932 en la festa de les Falles (1933-1938)”. Premi d’investigació sobre el Valencià, patrocinat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).
  • “Dona i treball: conciliació + responsabilitat compartida”. Premi de divulgació Dona, treball i conciliació familiar, que patrocina l’empresa local Laplana Granados Monlleó.
Edició LXVIII Jocs Florals Vila de Nules, VI Premis d’investigació i divulgació.
Seccions “Investigació lingüística sobre el valencià”
Data de la publicació Dimecres 12 d’abril de 2023

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *