Carmen Canós Badenes, la vitalitat darrere del mostrador
Carmen Canós Badenes (Mascarell, 1930) recita poemes i parla amb molt bon humor de la seua família en el context de la guerra civil i la postguerra, de Mascarell, de la supervivència i el treball.
Fusters i portes de Nules
Un projecte de Julià Clausín que inicia el reconeixement dels fusters ebenistes de Nules i que converteix els nostres carrers en una exposició viva d'artesania de la millor qualitat. Un treball singular que esdevé homenatge a aquells artesans virtuosos.
Bautista Peirats, “Baró”, llaurador i corredor de taronja de Mascarell
Bautista Peirats Martínez 'Baró' (1937), llaurador i corredor de taronja jubilat de Mascarell, ens parla de Mascarell, de la guerra i de la postguerra i també dels canvis que ha patit la taronja.
L’Estany de Nules: història, descripció i catàleg de flora i fauna
L’Estany és la llacuna litoral de Nules, declarada Paratge Natural des de 2004, que forma part del catàleg de Zones Humides des de 2002. Esta publicació s’ocupa de la seua importància històrica per al poble, de la seua descripció com a ecosistema i de proveir-nos d’un catàleg fotogràfic de flora i fauna.
Nules amurallat (segles XIII, XVII i XIX)
A partir de tres textos de Vicent Felip Sempere hem fet una reconstrucció amb Google Maps que ens permet fer-nos una idea de com estaven situats els comerços, els carrers o els pous en diferents moments de la història del poble.
Còlera morbo a Nules en 1885
Les històries i les terribles xifres de l’epidèmia del còlera morbo de 1885, que a Nules s’acarnissaren especialment: més de 400 contagis, dels que van faltar més de 250 persones.
Vicent Felip Sempere (1981): «La vila de Nules i la pesta de l’any 1647»
«La vila de Nules i la pesta de l'any 1647» és un text del nostre Cronista, Vicent Felip Sempere, publicat originalment en 1981, que descriu les actuacions que es prenien a Nules per evitar les epidèmies de pesta al segle XVII. El text, interessantíssim i rigorós, adquireix actualitat en el context d’una pandèmia inaudita per a totes i tots, i ens mostra que fa prop de 500 anys, com ara mateix, la millor prevenció era l’aïllament.
Luis Casaus, mestre, militant de la Creu Roja
Amb Luis Casaus Dualde (1948) parlem de la seus història de vida, de la seua formació i del seu treball com a mestre, de la seua família, de la mar de Nules que ens il·lustra meravellosament, i de la Creu Roja, que ara mateix és bona part de la seua activitat i de la seua il·lusió.
Relats de dones a Nules i Mascarell
Fragments de 20 entrevistes fetes a 23 dones per al Museu de Memòria Oral Nulespèdia, en què accedim a un món de treballs, de relacions i de solidaritats que ha estat generalment en segon pla.
Els fragments seleccionats no pretenen definir a les entrevistades. S’han elegit pensant en el conjunt, en mostrar una pluralitat de vivències pròpies de les dones: des de l’experiència de la Guerra Civil i la postguerra a la vida social i familiar, de l’associacionisme al treball i a l’estudi, entre altres.
Sole Arnau, filòsofa i sexòloga
Sole Arnau (1971) ens parla de bioètica, de drets humans, de feminismes, d'activisme de i des de la diversitat funcional, i de les figures laborals de l'assistent personal i de l'assistent sexual. Una entrevista molt completa que ens apropa a una visió actual i necessària sobre el debat entorn dels drets de les persones amb diversitat funcional.
Mari Carmen Mora, històries de treball i lluita sindical als “almacens” de taronja
Història de vida laboral i sindical de Mari Carmen Mora Miró (1948), dona de família de forners i treballadora en magatzems de taronja. Relat en primera persona de la lluita sindical als magatzems en els darrers 30 anys, que han canviat radicalment les relacions laborals en el sector.
Fotos de la mar de Nules (III). Colecció Vicente Lucas i Rosarito Peris
Tercera part de la col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este bloc inclou un grup d'instantànies de la col·lecció familiar de Vicente Lucas Cases i Rosario Peris Capella.
Fotos de la mar de Nules (II). Anys 50 i 60
Segona part de la col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este bloc inclou fotos i postals dels anys 50 i 60. Els comentaris a les imatges s’han confeccionat de nou amb la participació dels Tallers de Memòria del CEAM.
Noulas [números 1 a 179: 1969 a 1984]
Ampliem la col·lecció digital de Noulas, 'Boletín Mensual de Información Municipal', fins al número 179 (1969-1984). Una col·lecció valuosa que continuarem ampliant gràcies al material que conserva la Biblioteca Municipal i que dóna molta informació sobre el poble.
Fotos de la mar de Nules (I). Primera meitat del segle XX
Publiquem la primera part d’una col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este primer bloc inclou fotos i documents anteriors a 1936 i fotos dels difícils anys 40. Els comentaris a les imatges s’han confeccionat amb la participació, una vegada més, dels Tallers de Memòria del CEAM.
Vicente Lucas, ‘el Blanquero’. Llaurador i veterà dels Reis Mags
Entrevista amb Vicente Lucas Sanahuja, 'el Blanquero' (1940), llaurador vocacional, investigador en l’àmbit de la citricultura i participant i organitzador d’actes cívics, entre altres la cavalcada dels reis durant ¡52 anys!
Vicent Montagut, fantasia i records d’infància
Vicent Montagut ens parla de la seua infantesa a Nules durant els anys 40-50. Recorda els jocs al carrer, la fantasia al voltant dels Reis, els regals, les primeres experiències a l’escola i altres moments en que es barreja la tendresa dels xiquets amb una forma de viure al carrer que hui ha canviat dràsticament.
Federico Cardona, 62 anys de ‘Perfumeria Cardona’
Federico Cardona (1935) ens parla de la seua relació personal i professional amb els jocs i els joguets des de la Drogueria Cardona. Una fita comercial i sentimental al centre de Nules.
Alejandro Gavara, xiquet de postguerra
Una entrevista breu a Alejandro Gavara (1941), llaurador de Nules, a propòsit de la seua infància: jocs i joguets, efectes de la postguerra, etc.
Glòria Alagarda, l’última generació que ha jugat al carrer
Glòria Alagarda (1983) compara la seua vivència del Nadal, dels joguets i dels jocs al carrer i a altres espais amb la de les seues xiquetes. És una entrevista també curteta i molt interessant per l’explicació de la relació que -com a xiqueta- va tindre amb el xicotet comerç del poble i pels grans canvis que hi ha hagut en este sentit en les últimes dècades.
Rosa Catalá i Maruja Tortes, jugar al carrer i treballar a casa
Rosa Catalá (1935) i Maruja Tortes (1947) ens parlen de com jugaven quan eren xiquetes, dels joguets als que van tindre accés, dels espais de joc al carrer i dels restos de la guerra al poble.
Pepe Flich. Llibreria, papereria i joguets
José Flich Felip, 'Pepe Flich' (1944), ens parla de la seua relació personal i professional amb els joguets, dels que va tindre una coneguda tenda durant 24 anys. Ens conta els detalls de l’ofici amb nombroses anècdotes sorprenents.
Testimonis de jocs i joguets
Anècdotes i vivències d'onze persones del poble i reflexions d'un investigador de la Vall sobre els canvis en la celebració dels nadals, en els joguets i en els jocs típics de la infància. Un recorregut per la visió que cada generació ha tingut sobre els i les més xicotetes de la casa.
Josefina Monlleó i Josefina Roselló, sobre les Casetes i la Mar de Nules
Josefina Monlleó (1913-2015), que aleshores tenia 99 anys molt ben portats, parla de la seua joventut en la preciosa caseta familiar a la Mar de Nules. La seua filla, Josefina Roselló, li tira una maneta i rememora ella també els anys en què la Mar vivia el seu apogeu social i urbanístic.
Rodacarrers extramurs de l’A.C. La Corretjola
Primer 'rodacarrers' organitzat per l'A.C. La Corretjola per la zona d'extramurs com a part de les Festes Alternatives d'agost de 2019: carrer de la Mare de Déu del Carme, carrer Sant Agustí, carrer Calderón de la Barca i carrer Sant Carles.
Soledad Felip Cases, vivències de ‘Solita la Bordaora’
Soledad Felip Cases (1933) ens parla, entre altres coses interessantíssimes, de la seua infància marcada per la mort de son pare i per la guerra civil; del seu ofici de bordadora i de la vida junt al seu marit, Manolo González, professional del futbol.
Vicentica Martínez, ‘la Cala’, vius records de la vida a la Mar de Nules
Vicentica Martínez, ‘la Cala’, (1930) ens transporta a la seua joventut de postguerra en la Mar de Nules. Amb un relat carinyós i ple de detalls interessantíssims ens explica com jugaven en les casetes, com s’allotjaven, els rituals del berenar de diumenge i curiositats que ara criden l’atenció, com fins a quin punt és recent el costum de prendre el bany o com ha canviat la moda en qüestió de banyadors.
Alejandro Roselló i Soledad Palmer, en Villa Antonieta
Alejandro Roselló i Soledad Palmer parlen de les circumstàncies al voltant de Villa Antonieta, una caseta a la Mar de Nules construïda en 1930: la família, la Guerra Civil, la postguerra i la vida al seu voltant.
Balbi Puchol, mestra, presidenta de Manos Unidas i defensora de la Igualtat
Balbi Puchol (1950) va nàixer a Xilxes, però es mire per on es mire, la seua vida no pot estar més arrelada a Nules. En una conversa divertida i molt interessant ens conta un poc de la seua vida docent a infantil -els últims 31 anys al CEIP Lope de Vega- i de la gran quantitat d’activitats que ha fet dins i fora de l’escola en eixos anys. Les seues conviccions la van portat a implicar-se en les vagues educatives dels anys 80 i també a fer treballs voluntaris en causes socials com la Creu Roja, Manos Unidas o el Consell de la Dona.
Programes de festes
Carlos Gómez Mechó ha digitalitzat alguns dels últims programes de les festes de la vila i de la Soledat, ara aprofitem per a compartir este material en una publicació en la que podeu consultar les activitats, però també veure les fotos antigues que les acompanyen des dels anys 80 i que ens parlen de la vida del poble
Josep Romero i José Navarro, sobre l’A.C. la Corretjola
Josep Romero i José Navarro, vocal i president, respectivament, de l’A.C. la Corretjola, ens parlen de la intensa i creativa activitat de l’associació des dels seus començaments, en l’àmbit de la gestió cultural, del patrimoni o dels projectes cívics. El llistat inclou grans esdeveniments com el Nules Sona o el festival de curtmetratges FesOh!Curt, però també la gestió de les Festes Alternatives, el projecte d’amistat Nules-Nulles, el Passallibres, la Poetapa, el Rodacarrer, les competicions de la Fallera Calavera, els debats electorals, les conferències, la Colla de Cabuts, el grafiti, la Nit dels Farolets i un etcètera quilomètric.
Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló
Marisol González Felip publicà en 2000 un llibre intitulat 'Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló', un recull de més de 1000 frases fetes, populars encara a la comarca de la Plana Baixa i més enllà. Un luxe fet amb molt de rigor que comunica molt més que informacions lingüístiques.
Vicent Bamboí, una vida als jutjats
Vicente Palau Bamboi (1934), treballador de jutjats ¡des dels 7 anys!, ens parla de la seua joventut a Nules i del seu treball en l'àmbit de l'administració de justícia durant tota una vida.
Fotografies de la destrucció del poble de Nules, de la col·lecció de la Biblioteca Nacional
La Biblioteca Nacional (BNE) conserva dos col·leccions de fotografies del poble de Nules destruït pel pas del front entre 1938 i 1939. Es tracta de la col·lecció de Diego Quiroga y Losada, Marqués de Santa María del Villar [et al.], amb 37 fotografies, i de la col·lecció de l’agència Foto España, amb huit instantànies.
Justo Poveda, memòries de migració i treball
Justo Poveda Millán (1947) va vindre a Nules amb els seus pares en plena postguerra. Ens parla de la seua vida familiar com a immigrant i de la seua vida laboral, en anys de grans canvis socials i econòmics.
Amparo Ibáñez, encarregada d’almacén
Amparo Ibáñez, que va ser encarregada en distints 'almacens' de taronja, ens parlar de la faena com es feia antigament, i de les relacions laborals i humanes entre les treballadores.
Encarna Coronado i Lola Rodríguez: Associació d’Ames de Casa
Encarna Coronado i Lola Rodríguez, presidenta i secretaria respectivament de l'Associació d'Ames de Casa de Nules, ens parlen de la seua associació i de la gran activitat social i cultural que realitzen. Descobrim a més la creativitat del seu treball i l'altíssim nivell de les seues propostes, com la festa de la Clemenules, la Fira Gastronòmica i d’Intercanvi Cultural de persones de diferents països del món, o la festa de pre-Cap d’any.
Paco Colau, un imprescindible del poble
Hem entrevistat a Paco Colau (1945), tan volgut i conegut al poble que no necessita presentació. Paco ens parla de la seua vida, del seu treball repartint diaris, de les seues festes preferides i de molt més.
Col·lecció de fotos de Ramón Capella Herrero
Ramón Capella Herrero (1924) ens ha deixat accedir a una fabulosa col·lecció fotogràfica que posa en imatges més d'un segle d'història familiar, organitzada cronològicament i temàticament. Amb la seua ajuda les oferim com un relat individual però també col·lectiu, amb el poble com a context necessari.
Exposició ‘Nules, 1938: un poble a foc i plom’
Sumem al nostre arxiu el material de l'exposició que es va presentar a les Jornades 'Nules, 1938: un poble a foc i plom' (23 a 25 de novembre de 2018), que oferia molta informació històrica i gràfica sobre el pas del front de la guerra civil pel nostre poble.
Felipe Sales Herrero, pintor
Recuperem la figura i l'obra del pintor Felipe Sales Herrero (1891-1978), que es recorda a Nules com a pintor però també com a professor de dibuix i pintura de molts aficionats. Reconstruïm la seua trajectòria vital i iniciem un espai de recuperació de la seua obra i la seua memòria.
Ibers i romans al camp de Nules (Mascarell, Moncofa, Nules i la Vilavella)
Hem digitalitzat el llibret de Vicent Felip Sempere i Joan A. Vicent Cavaller (1991): 'Ibers i romans al Camp de Nules (Mascarell, Moncofa, Nules i la Vilavella), que va posar les bases per a una interpretació correcta de la presència d’ibers i romans en el nostre territori.
Josep Mezquita, troballa de la Clemenules i històries de la Guerra civil
Entrevista a Josep Mezquita (1931) dividida en dos parts: la primera està dedicada a l'agricultura, perquè Josep va ser un dels descubridors de la Clemenules; la segona es dedica a la Guerra civil, que va viure de xiquet i li va deixar un record indeleble.
Comentaris a les fotos sobre Tradicions i festes arreplegades per Tomàs Miralles
"Festes i tradicions", quarta part de "Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica de Tomás Miralles Villalba" amb comentaris extrets dels quatre “Tallers de documentació d’imatges” que vam realitzar amb els Tallers de memòria que s’imparteixen al CEAM. L’objectiu era documentar amb els testimonis directes les fotos arreplegades per Tomàs Miralles, sobre les que hi havia poca informació.
Ramón Capella, la cara humana de l’administració de justícia
Ramón Capella Herrero (1924) ens parla de la seua vida laboral començant per la seua habilitat amb la mecanografia i seguint pels 40 anys de treball als jutjats de Nules. Mentrestant, anècdotes familiars i laborals que retraten tot un altre món, molt més proper.
Sergio Salueña, xiquet de la Guerra exiliat en la URSS
Sergio Salueña Salueña (1932) parla de la seua vida com a xiquet de la Guerra, de l’exili a la URSS en 1938, de la vida laboral com a enginyer aeronàutic entre Rússia i Cuba, i de la seua jubilació a Nules. També parla de son pare Antonio Salueña Lucientes alias “Pintamantas” conegut pilot republicà i de sa mare, Eloísa Salueña.
Visita al patrimoni militar de la guerra civil
El diumenge 25 de novembre de 2018 vam gravar en vídeo la visita al patrimoni militar republicà i franquista de la Guerra Civil en el terme Nules, seguint la xerrada erudita de Carlos Mallench.
José Adsuara Cases, ‘el Rosso’, ens explica les peces donades al Museu d’història
Quedem al Museu d'història de Nules amb José Adsuara Cases, 'el Rosso', que ens conta per a què es gastaven (i encara es gasten en alguns casos) les peces que va donar son pare. Són peces relacionades amb l'ofici familiar de pastisser i estan carregades d'anècdotes i vivències.
Pepe Ferrando, ‘Mitger’, testimonis de la vida vora el front de Guerra
Pepe Ferrando, 'Mitger' (1921) és un testimoni lúcid dels pitjors anys de la Història d’Espanya: la guerra i la postguerra viscudes en una posició tristament privilegiada, incloent el comerç de la taronja i l’estraperlo en plena guerra.
Comentaris a les fotos d’Oficis arreplegades per Tomàs Miralles
En novembre de 2018 vam realitzar quatre “Tallers de documentació d’imatges” amb quatre grups dels Tallers de memòria que s’imparteixen al CEAM. L’objectiu era documentar amb gent major les fotos arreplegades durant anys per Tomàs Miralles, de la que hi havia poca informació.
Vicente Manuel García Romero, General de la Guàrdia Civil i família d’acolliment d’urgència de quasi 50 xiquets i xiquetes
Vicente Manuel García Romero (1955) ens parla del seu treball com a guàrdia civil i de les experiències que ha tingut fins a arribar a General; i també del treball fonamental d’acolliment familiar d’urgència de quasi cinquanta xiquets i xiquetes.
Sobre la devoció i les festes de la Mare de Déu de la Soledat
Oferim tota la informació disponible sobre la devoció i les festes a la Mare de Déu de la Soledat, començant per una entrevista al grup de Capelleres i seguint per textos que recullen les creences populars sobre la Soledat i per la recerca erudita del Cronista de la Vila, Vicent Felip Sempere.
“Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules”
"Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules” parla de la importància que la Mare de Déu ha tingut des de la fundació de Nules (la primera església va estar dedicada a ella, des del segle XIV), de l’origen de la festa i la imatge de la Soledat, incloent una revisió de la llegenda de l’autoria de Gaspar Becerra, la construcció de la Capella de la Soledat en el segle XVIII i les raons de l’establiment de la festa en el mes d’octubre; de com va ser que la Mare de Déu esdevinguera Patrona del poble en 1898; de la recuperació de la Capella i el rellançament de la festa gràcies a Mn. Trinitari Mariner i després a Mn. Antoni Bartomeu; i finalment de les peripècies ocorregudes en la II República i en la Guerra respecte de la Capella i de la pròpia imatge, que va estar amagada durant tota la contesa.
Lola González Montolío, poetessa
Entrevistem a Lola González Montolío (1945). Lola és poetessa, és la persona que més vegades ha estat guanyadora dels Jocs Florals de Nules i té una producció poètica extensa i molt interessant.
José Jaime Canós, un llaurador que ha exercit la medicina
José Jaime Canós (1953), “un llaurador que ha exercit la medicina” amb un carrer de Nules al seu nom, ens parla de la seua vida amb tota franquesa, de la seua intensa activitat cívica, del dolor de la seua malaltia i de les tres decisions imprevistes que han marcat la seua vida: l’exercici de la medicina, la pertinença a l’Opus Dei i el matrimoni amb Griselda Conesa.
Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica. Tomás Miralles Villalba. Segona part
Publiquem "Persones", segona part de "Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica de Tomás Miralles Villalba", amb un text que aprofundeix en el treball que va fer Tomás i en la història darrere d'esta compilació de memòria gràfica del poble.
Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica. Tomás Miralles Villalba. Primera part
Primera part de la publicació "Nules 1889-1965. Colección fotográfica, de Tomás Miralles Villalba", un document molt interessant per a la història gràfica del poble. Esta primera part té una introducció i el primer capítol "Població", que mostra l'aspecte físic del poble, les seues cases i carrers.
Paco Sorribes, químic, regidor, cap de bombers
Paco Sorribes Mechó (1952) ens parla de les dificultats que hi havia per a estudiar en Nules durant els anys 60. Conta la seua vida laboral, el seu paper com a regidor en les dos primeres i apassionants legislatures de la democràcia i el seu treball com a Cap de bombers en un flamant Consorci en què s’havien de crear de zero tots els serveis.
Testimonis de la Guerra civil a Nules i Mascarell (versió 2018)
Mosaic de vivències i records de la Guerra civil a Nules i Mascarell composat per fragments d'entrevistes de Nulespèdia. És un relat incomplet en forma de pel·lícula que recull la part d'eixes històries de vida referida a la Guerra. Parlen persones que en eixe moment eren xiquetes i xiquets de 10 anys o menys.
Segona compilació d’entrevistes
Presentem la segona compilació d'entrevistes per facilitar l'accés a les entrevistes que hem anat realitzant
La festa de les «enramaes»
"La festa de les enramaes de la Mare de Déu" és una tradició del poble de Nules celebrada fins als anys 60 i de què van haver dos edicions en 2007 i 2008. En ella es creaven vistoses peanyes amb arranjaments florals i figures al·legòriques a la Verge, i es treien en processó pels carrers del poble els diumenges de maig. Reproduïm textos però també una col·lecció fotogràfica asombrosa.
Marisol Ballester, presidenta de la Caixa Rural
Marisol Ballester, la primera dona en presidir una Caixa Rural en l’àmbit de l’Estat, ens conta tot allò que cal saber sobre la Caixa Rural de Nules: el seu passat quasi centenari des que era un Sindicat catòlic, la seua funció social, la relació amb el món agrícola i l’estat actual després de la crisi i de totes les fusions bancàries.
Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules
"Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules" és un text de Vicent Felip Sempere que conta els orígens del Sindicat que donaria lloc a la Caixa Rural i a la Cooperativa Agrícola, en un context històric extremat i convuls, amb documents i fotografies sorprenents.
Transformació de la costa des del Port de Borriana fins a la Mar de Nules 1945-1986
Selecció de fotografies aèries animades que mostren els grans canvis que experimentats per la costa des del Port de Borriana fins a la Mar de Nules (1945-1986)
Rafael Escrig, la fotografia com a testimoni de la història del poble
Rafael Escrig (1958) és fotògraf professional a Nules. Va aprendre l’ofici amb son pare, Rafael Escrig Arnau, i junts han estat testimonis privilegiats de quasi un segle d’evolució de la fotografia al poble. Ens parla de son pare, de la seua experiència com a fotògraf i de la importància de la fotografia en la narració de la història íntima i comuna de les persones.
Julià Clausín i l’arribada dels hippies
Julià Clausín (1954) ens parla del pas de 300 hippies per Nules a la tardor de 1979, els incidents, els prejudicis i els mites que va provocar. Adjuntem també els reportatges de la revista Interviú («Nules, la guerra de la sífilis») i de la revista Aigües Vives («"Pasotas" i collidors"»), el primer de caire sensacionalista i el segon rigorós i contrastat.
Rosa Abad, la vida al voltant de la “Pensión Milagros”
Rosa Abad (1944) ens conta com era la vida al voltant de la “Pensión Milagros” dirigida per les seues ties Amparo, Milagros i Fina Mechó Valentín des de la seua apertura, al mateix temps que el Teatro Alcázar, fins al seu traspàs l’any 1974 aproximadament. És un relat sobre les estretes relacions generades entorn d’este espai de trobada fonamental en la història de Nules.
Primera compilació d’entrevistes
Compilació dels extractes de les primeres entrevistes.
Vicent Oliver, maquinista, operador de cine
Vicent Oliver (1929) ha sigut operador de cine, maquinista en pous de reg o conductor del famós rul·lo de l’Hermandad. Ací ens parla de la seua intensa vida de treballador, des de les vivències de la Guerra fins a totes les peculiaritats de la vida laboral.
Fotografies aèries de Nules (poble i platja): 1945-2015
Una mostra de fotos aèries de Nules i de la seua platja que recullen la seua evolució des de 1945 fins a 2015.
Flora Escrig, joventut a l’Alcázar
Flora Escrig (1943) es cria al carrer Major de Nules, entre el bar de la Pelaora i el glamur del teatre Alcázar. Ens parla de la Fira i del baret que hi posava son pare, i de diferents tradicions i costums, moltes de les quals han desaparegut sense deixar rastre.
Col·lecció de fotos de Flora Escrig Meroño
Flora Escrig Meroño era neboda de Rafael Escrig, el recordat fotògraf, pare de l’actual Rafael Escrig (es parla d’ella amb molt d’afecte a l’entrevista a Martín Pérez, “Foto Pérez”), d’ahí que tinga una gran col·leció de fotografia familiar d’altíssima qualitat
Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.)
Construïm el Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.) amb les aportacions de l’alumnat de les escoles i l’institut, que treballen amb la idea de “l’objecte en desús”. La seua col·laboració inclou explicacions senzilles, fotos, vídeos o àudios. El resultat és dinàmic, viu i graciós.
Paco “Madalena”, fuster. La Transició a les festes de Nules
Paco ‘Madalena’ fuster jubilat, ens parla dels grans canvis produïts des de la Transició en el barri de Sant Joan i les festes del poble.