Nules-pèdia
Col·lecció de fotos del Teleclub de Mascarell (anys ’70)
Primera publicació de les fotos del Teleclub de Mascarell, de la primera meitat dels anys 70. El Teleclub era un espai juvenil en què confluïa bona part de la població i que gestionava moltíssimes iniciatives socials i festives del poble.
Fotos antigues de Mascarell
Una col·lecció de fotos antigues de Mascarell, interpretades amb nombrosos comentaris. És un patrimoni gràfic molt important, especialment per a la pròpia població.
L’església i les capelletes de carrer de Mascarell
En esta publicació ens ocupem de la imatgeria de Mascarell, tant de l’església de Sant Agustí com de les capelletes de carrer: Sant Roc, Sant Miquel, la Cova Santa i la Mare de Déu del Carme, amb una menció a la del Crist del Gran Poder, un retaule ceràmic dels anys 20 que va desaparèixer al tombar les casetes de la plaça Major.
Ruta guiada per Joan Gavara i Antonio Mechó (3a ed. Casetes Obertes. El cor de les Platges de Nules)
Ruta guiada completa realitzada per Joan Gavara i Antonio Mechó, acompanyats de molts altres col·laboradors i col·laborades.
La Festa dels Farolets: una tradició recuperada
Durant la Ruta Cultural de la 3a edició de Casetes Obertes en la mar de Nules, es va fer esta parada dedicada a la tradició de la Nit dels Farolets, recuperada en 2015 per l'A.C. La Corretjola i l'Associació de Veïns de la Mar. Compartim ací el que es va dir i també fem un recull de material de les últimes 9 edicions, convidant a participar en la celebració de l'edició número 10.
Col·lecció de Carmen Prior i Sebastià Monlleó
Una col·lecció extensa de fotos familiars de Carmen Prior Arámbul i Sebastià Monlleó Gozalbo, que abasten quatre generacions des de l’inici del segle XX i que ofereixen una bona perspectiva d’ambients socials del poble.
«Fra Josep de la Concepció, el tracista carmelità», Carme Narváez Cases
Conferència de la doctora Carme Narváez Cases (Universitat de Barcelona) a propòsit de «Fra Josep de la Concepció, el tracista carmelità (Valls 1626 – Nules 1690)», l’autor del Convent de Nules.
Presentació de les memòries de Martín Pérez —«Foto-Pérez»
Presentació de les memòries del fotògraf Martín Pérez Pérez (1927): «Toda una vida. Memorias de un fotógrafo" (Ajuntament de Nules, 2024), divendres 31 de maig de 2024 al Museu d'Història de Nules. La presentació incloïa vídeos, fotografies, una exposició de material fotogràfic, etc.
«Mossen Trinitari Mariner i Gimeno. Un Apóstol de María», Mn. Javier Torres Miralles
El llibre de Mn. Javier Torres Miralles (1985): «Mossèn Trinitari Mariner i Gimeno. Un Apostol de Maria (1863-1933)». Es tracta d'una semblança de la seua vida i obra pietosa, especialment en el disseny i l'impuls a la festa de la Mare de Déu de la Soledat tal com la coneixem en l'actualitat.
Vídeo de les festes de Sant Vicent, 1992
Festa de Sant Vicent Ferrer del dilluns 27 d’abril de 1992; esta és la gravació més antiga que coneixem. Els 17 minuts de pel·lícula abasten des de les 9 del matí, en què es mostra el ric dosser de la imatge de Sant Vicent, fins a les 11:37. Es fa tot el seguiment de la cercavila, amb la concentració dels animals a la plaça Major i tota la volta pel poble, incloent la “rodà de la foguera” al carrer Sant Vicent.
«Nules, su parroquia arciprestal», Mn. Javier Torres Miralles
Mn. Javier s’embarca en un relat ample que abasta la història del poble des dels temps antics, la descripció de l'església antiga i de les distintes capelles i capelletes, el relat de les festes religioses (moltes d'elles desaparegudes) i de les nombroses entitats que pertanyen a la parròquia, etc.
Exhumació de la fossa del Xòfer, 2023
Este documental recull el procés de localització, excavació i exhumació de la "fossa del Xòfer", situada en l'hort hui buit i conegut popularment com el "Garroferar de Corma". Es troba en la partida del Becaire, en terme Nules, però just en la ratlla amb Moncofa. Fa dècades que familiars dels "quatre de la fossa" buscaven prop d'on s'ha realitzat esta excavació.
El doctor Emilio González Benlliure
El doctor Emilio González Benlliure (1882-1939), propietari, filantrop i humanista nuler, va tindre un paper molt actiu en el primer terç del segle XX, i és un dels més flagrantment i injustament oblidats del nostre passat recent. Ací glosem la seua figura, que mereix ser coneguda entre allò millor d’una època, i el situem en el seu context.
Mapa topogràfic de 1930
Mapa topogràfic de Nules en 1930, acompanyat de la versió sobre la que es va reflexar el "plànol de destruccions" de la guerra civil.
L’altar major de l’antiga església de Nules
Descripció de l'altar i el retaule major de l'antiga església de Nules, obra dels germans Otxando d'Almassora, acabada en 1730.
Imatges de festes de Nules en 1994
Imatges de les festes de Sant Bartomeu i de la Soledat de 1994, sent reina de festes Gloria Gavaldá Ripollés. Són gravacions realitzades en diferents moments de les festes: a la Plaça però també pels casals, amb entrevistes informals a xics i xiques de diferents penyes. Prop de trenta anys després és una joia vore aquelles caretes juvenils, i, per a bé o per a mal, és un bon document sobre la festa a Nules.
“Receptes del forn de Mascarell”, d’Abel Sorribes Palmer (presentació del llibre)
Presentació del llibre d’Abel Sorribes Palmer "Receptes del forn de Mascarell", amb presència de l’autor i dels seus pares i forners titulars, Rosa Palmer i Miguel Sorribes. Es descriu l’origen i funcionament del forn, amb nombroses anècdotes dels autors i del veïnat de Mascarell, i es conta la visita al forn, inactiu des de fa anys.
Arxiu Plana Visió (TV) – Nules [1995-2009, 2023]
Compilació de vídeos produïts per Plana Visio, un arxiu que inclou cobertura de tot tipus d'esdeveniments durants els anys 1995-2009, 2023.
«Asensio Nebot, ‘el Fraile’»
Asensio Nebot, ‘el Fraile’ és un relat de les peripècies d’aquell frare i guerriller de Nules en la Guerra del Francés, publicat en 2005 en una col·laboració entre l’Ajuntament de Nules i l’Aula Militar “Bermúdez de Castro”.
Ruta vestigis bèl·lics i recreació històrica [II Jornades de Memòria Històrica: La Batalla de Llevant, dia 2: 19/02/2023]
Compartim la ruta per alguns vestigis bèl·lics d'Almenara i la Vall i imatges de la recreació històrica en la mar de Nules que es feren el diumenge 19 de febrer d'enguany (2023) com a part de les "II Jornades de Memòria Històrica: La Batalla de Llevant". Ací podeu consultar el recorregut, seguir-lo amb Wikiloc i llegir i vore les explicacions que Jose Fco. Albelda, Lara Cardona i Carlos Mallench ens varen anar fent durant el recorregut i en cadascuna de les parades.
“Els antics carrers de Nules”, de Marina Palancar
“Els antics carrers de Nules. Històries i curiositats de la llista de carrers de Nules”, va ser una visita guiada i comentada per la tècnica de Patrimoni de Nules, Marina Palancar, programada dins de les activitats de la II Nit de l’Art. En ella s’ explicava la història de Nules i cada carrer en el seu emplaçament.
Vicent Felip Sempere (2000), ‘Recull per a una història de Nules’
Compartim íntegrament els textos que composen el Recull per a una història de Nules del cronista Vicent Felip Sempere, una obra monumental que agrupa 26 articles escrits entre 1977 i 2000, reunits en dos volums publicats l’any 2000 per la Caixa Rural.
Col·lecció SPIRITS
A partir de l’arxiu de Vicente Franch sobre el grup Spirits hem desplegat una publicació amb música, fotos i documents que ens permeten entendre tant a aquell conjunt punter com l’època que el va fer possible.
Diari ‘Mediterráneo’ 9-X-1964, sobre la inauguració de l’església
El diari 'Mediterráneo' de divendres 9 d'octubre de 1964, dedicat a la inauguració de l'església arxiprestal de Sant Bartomeu, en què es fa repàs a l'actualitat del poble de Nules.
Dos treballs d’Òscar Pérez guanyadors dels ‘VI Premis d’investigació i divulgació’ (2022)
A la LXVIII edició dels Jocs Florals de Nules, celebrats en 2022, Óscar Pérez Silvestre resulta guanyador de dos dels Premis d’Investigació i Divulgació: en el Premi d’investigació sobre el Valencià presenta: «La difusió de les Normes de 1932 en la festa de les Falles (1933-1938)», i en el Premi de divulgació Dona, treball i conciliació familiar, aporta «Dona i treball: conciliació + responsabilitat compartida».
II Jornades de Memòria Històrica: La Batalla de Llevant [Dia 1: 18 de febrer de 2023]
Els dies 18 i 19 de febrer de 2023 es van celebrar a Nules les "II Jornades de Memòria Històrica: La Batalla de Llevant". Ací compartim les xarrades que es van fer el dissabte 18 en la Caixa Rural. Els convidats i convidades van parlar sobre temes molt diversos al voltant de la memòria històrica.
Col·lecció de Josefina Arámbul Prior i Vicente Gavara Orosia
Una col·lecció extensa de fotos del matrimoni entre Fina Arámbul i Vicente Gavara, que mostra la vida pública i familiar d’una i altre, més algunes joies històriques que havien d’estar en este arxiu.
Apunts sobre la Muntanyeta de Sant Antoni i els vincles amb Nules
Arrel de la recent Pujada a la Muntanyeta de Sant Antoni (diumenge 29 de gener de 2023), hem preparat uns apunts sobre l’espai singular de la Muntanyeta, incloent consideracions geològiques, arqueològiques, històriques i etnològiques, amb el teló de fons de la relació amb Nules.
Col·lecció de fotos de mili (1940-1942) de Vicente Gavara Orosia
Vint-i-cinc fotos de la mili de Vicente Gavara Orosia, que va fer entre 1940 i 1942 després de tres anys de guerra, suposen una material històric i etnogràfic de primera línia. Un jove treballador de Nules que, com tots els de la seua generació, va viure els moments més durs del segle XX.
Fotos de l’Arxiu Històric de Nules II: Festes, actes públics i treball a principis del segle XX
Continuem amb la 2na part de la col·lecció de fotos de l'Arxiu Municipal, ho fem amb 13 fotos d'abans de guerra en les que els protagonistes són els actes públics, el treball i les festes. Hi ha algunes joies com dos fotos del ball de Torrent de 1912 o l’acte d’homenatge/míting multitudinari a Faustino Valentín en març de 1923.
Premis extraordinaris als LXVIII Jocs Florals de la vila de Nules, 2022
Premis Extraordinaris als LXVIII Jocs Florals de la Vila de Nules (2022): Premi Anna Rebeca per a Lola González Montolío pel seu treball “De calç i arena”; Premi Poemari infantil per a Voro Machancoses García pel poemari “D’enllà cap ací, al zim zam del balancí”; Premi Poesia religiosa per a Joan Carles González Pujante pel poemari “Manyà de silencis”.
Fotos de l’Arxiu Històric de Nules I: Passeig pel poble a principis del segle XX
Compartim la primera part de la Col·lecció de fotos de l'Arxiu Històric Municipal. Ens centrem en el Nules d’inicis de segle, d’abans de la guerra, i especialment en la seua arquitectura, i incloem algunes joies com fotos molt poc freqüentes de l'església antiga.
«Reconstrucción de Nules» (1941)
Publiquem el número 14 de "Reconstrucción" (1941), revista de Regions Devastades, que inclou un text dedicat a la reconstrucció del poble en general. Té bastants fotos i una descripció del campament de treballadors que es va muntar.
CASETES OBERTES. Corrals i terrasses, el cor de les Platges de Nules
Un registre de l’activitat "CASETES OBERTES. Corrals i terrasses, el cor de les Platges de Nules", celebrada els 3 i 4 de setembre de 2022. Es tractava d’un recorregut per dèneu casetes, atenent a qüestions arquitectòniques, etnològiques, històriques i artístiques.
Hemeroteca huitcentista de Nules (I): 1808-1850
Hem ampliat l’hemeroteca completa de mencions a Nules en la primera meitat del segle XIX, unint les hemeroteques del Ministeri de Cultura i de la Biblioteca Nacional, i hem passat de 39 notícies a 288. Ens ha quedat un arxiu monumental que inclou al nostre poble en la Història d'Espanya El que trobem en estos titulars és un segle que alterna les guerres i la inestabilitat política i social.
Carnet Castalia. Guía del Turista, Industria, Comercio y profesionales de Castellón de la Plana y su Provincia 05-1954
Com a mínim des de finals del segle XIX tenim guies anuals de la província de Castelló, que solen centrar-se en les activitats i en el comerç. En este cas volem destacar una guia de 1954 que té una part important dedicada al turisme. Sobre Nules, tenim un text molt ben il·lustrat amb fotos de Rafael Escrig.
La repressió franquista a la maçoneria nulera segons Vicent Sampedro Ramo
El 22 de gener de 2016 Vicent Sampedro Ramo va defensar la seua tesi doctoral "La Aplicación de la Ley sobre represión de la masonería y del comunismo en el País Valenciano- los masones de Alicante y Castellón (1938-1963)". Hem resumit el text perquè es puga consultar el context general i sobretot la part que afecta al nostre poble: els triangles maçònics "Hijos de la Severidad" nº 56 i "La Montaña" nº 1.
Capelles i capelletes de carrer a Nules
La religiositat oficial i popular ha deixat a Nules un patrimoni riquíssim i singular, que supera els catorze edificis de culte entre grans i menuts. Ací reunim la vessant més popular, les capelletes de carrer: quatre amb edifici propi, cinc fornícules amb imatges escultòriques i tres retaules ceràmics que aporten diversitat i riquesa als nostres carrers.
Col·lecció de Pepe Gavara: Festes de Sant Cristòfol i de Sant Vicent
Una col·lecció preciosa que inclou 19 imatges de la benedicció de la nova Imatge de Sant Cristòfol en 1959, 4 del cinquantenari en 2009 i 3 de la festa de Sant Vicent de 1957 ó 58.
«El poble del costat: Nules vs. la Vilavella», Canal9 2011
Compartim el capítol del programa "El poble del costat" de Canal 9 sobre la rivalitat entre Nules i La Vilavella, que donava molt de joc per la proximitat física i pel passat comú. Vint-i-dos minuts d’humor i televisió de proximitat amb moltes cares conegudes, per si algú no ho havia vist o té ganes de repetir.
El patrimoni etnològic agrícola al Pla General (2009)
L’Estudi del patrimoni etnològic de caràcter agrícola es va redactar en 2009 per al Pla General de Nules, i proposava el contingut, mètodes i criteris d’avaluació a efecte de determinar els elements etnològics de caràcter agrícola definitoris de la història de Nules.
Rodacarrers 2021
Al segon Rodacarrers, Josep Romero i Miguel Ángel Sanz Juliá i dos testimonis d’excepció en estat de gràcia: Marisol González Felip i Antonio Martínez Rovira, ens lliguen el relat del carrer Cervantes (“carrer de la Caixa”), el col·legi Cervantes, els carrers Ramón y Cajal i Santa Natàlia (el “camí del Calvari”), els carrers La Llossa i Sant Mateu, les Casetes de Fandos i la Creu front al Calvari.
Treballs premiats als LXVII Jocs Florals, Nules 2021
Compartim els treballs premiats als LXVII Jocs Florals de la Vila de Nules (2021), en les categories de Premis Extraordinaris i d’Investigació i divulgació. En els primers, Premi Anna Rebeca per a Lola González Montolío, pel seu treball “Al meu albir”; Premi Poemari infantil per a Jesús Girón Araque, pel poemari “Endevinalles endevinades”; Premi Poesia religiosa o ètica, pel poemari “Bústia d’ocàs”. Quant als Premis d’investigació i divulgació, en l’apartat “Investigació lingüística sobre el valencià”, el guardó és per a Óscar Pérez Silvestre per la seua recerca “Del Maestrat a la Plana de Nules. Llengua, poesia i paisatges nostrats en ‘Seidia’ (1920)”.
«Del Maestrat a la Plana de Nules» —V Premis d’investigació i divulgació
Als LXVII Jocs Florals de Nules, celebrats en 2021, resulta guanyador dels Premis d’investigació i divulgació, en la secció «Investigació lingüística sobre el valencià» el treball d’Óscar Pérez Silvestre titulat «Del Maestrat a la Plana de Nules. Llengua, poesia i paisatges nostrats en "Seidia" (1920)».
Les confraries de Nules i Mascarell l’any 1770
Les confraries de Nules i Mascarell l'any 1770 segons un document de l’època. Inclou l’informe d’activitats, el seu cost i un dictamen elaborat des de Madrid amb què el regnat de Carlos III pretenia limitar la influència del poder eclesiàstic.
Jornades de Memòria Històrica: La Batalla de Llevant (actes dissabte 24 de juliol de 2021)
El 24 de juliol vam participar en les Jornades de Memòria Històrica: La Batalla de Llevant que es van celebrar a Nules. Compartim ací la gravació de les xarrades i les visites que es van fer eixe dia.
«Granja-escuela para la Hermandad de la Ciudad y el Campo, en Nules» (1944)
Article de l’arquitecte José Antonio Pastor «Granja-escuela para la Hermandad de la Ciudad y el Campo, en Nules», publicat a la revista Reconstrucción. Dirección General de Regiones Devastadas y Reparaciones nº 48, 1944, pp. 367 i ss. La Granja-escola era l’edifici per a la formació de les dones de la Secció Femenina.
Mario Guillamón, fotos i textos de Nules i Mascarell
Textos i fotografies de Mario Guillamón Vidal (1924-1990) sobre Nules i Mascarell, inclosos a la carpeta sobre el Districte de Nules. Són 20 imatges de gran qualitat preses en cinc viatges realitzats entre 1960 i 1974, que acompanyen textos descriptius de les dos poblacions.
Fulletó ‘El cautiverio de Cobián’ (1873)
El fulletó de Miguel de Cobian en què conta el seu captiveri en mans de l'exèrcit carlí durant agost i setembre de 1873, publicat al diari El Constitucional dos setmanes després del seu alliberament.
VI Congrés d’Història i Filologia de la Plana
Publiquem el 6è i últim volum de les actes dels sis Congressos d’Història i Filologia de la Plana (anys 1988, 1990, 1994, 1996, 1998, 2000, respectivament), organitzats per l’Ajuntament de Nules amb el recolzament de la Diputació de Castelló. Esta edició es va celebrar al nostre poble en l'any 2000.
V Congrés d’Història i Filologia de la Plana
V Congrés d'Història i Filologia de la Plana realitzat en 1998 a Nules. Una conferència inaugural, 12 textos d'Història i 14 de filologia entre els que destaca l'aproximació a la dialectologia.
Treballs premiats als LXVI Jocs Florals, Vila de Nules 2019
Publiquem els treballs premiats als LXVI Jocs Florals i als IV Premis d'investigació i divulgació de la Vila de Nules: Premi Anna Rebeca per a Rafa Arrufat Valls pel seu treball “La gravetat de les paraules”; Premi poemari infantil per a Sergi Pérez Silvestre pel poemari “Poesia per a mariners”, i els Premis d’investigació i divulgació sobre “Aspectes històrics de les comarques de Castelló” per a Miguel Ángel Sanz Juliá per la seua recerca “La Casa dels Alemans”, i sobre “Nules passat i memòria: fa 50 anys érem joves”, que ha correspost a José Lucas Sanahuja pel treball “Tempus fugit”.
IV Congrés d’Història i Filologia de la Plana
Publiquem el quart dels sis Congressos d'Història i Filologia de la Plana. En este cas l'apartat de filologia es dedica a diversos temes i el d'història se centra en les investigacions sobre la tradició ceràmica a la nostra comarca al llarg dels últims segles.
III Congrés d’Història i Filologia de la Plana
Publiquem la versió digitalitzada del III Congrés d'Història i Filologia de la Plana. En este cas inclou un total de 26 textos dedicats a les dos temàtiques.
II Congrés d’Història i Filologia de la Plana
Continuem amb la digitalització de les actes dels sis Congressos d’Història i Filologia de la Plana (anys 1988, 1990, 1994, 1996, 1998, 2000, respectivament), organitzats per l’Ajuntament de Nules amb el recolzament de la Diputació de Castelló. En este cas compartim la segona edició.
I Congrés d’Història i Filologia de la Plana
Publiquem el primer volum dels sis Congressos d’Història i Filologia de la Plana (anys 1988, 1990, 1994, 1996, 1998, 2000, respectivament), organitzats per l’Ajuntament de Nules amb el recolzament de la Diputació de Castelló.
Catàleg de patrimoni monumental de Nules i Mascarell (1917)
Hem extret i reunit les fotografies i els textos sobre Mascarell i Nules que va realitzar l’intel·lectual valencià Lluís Tramoyeres i Blasco (1854-1920) en 1917 per al Catálogo monumental de la provincia de Castellón de la Plana, que no va arribar a publicar-se.
Hemeroteca huitcentista de Nules (II): 1851-1900
L’hemeroteca completa de mencions a Nules en la segona meitat del segle XIX (1851-1900), construïda a partir de la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica. El que trobem en estos titulars és un segle que alterna les guerres i la inestabilitat política i social, però que també modernitza les seues infraestructures i avança en el seu progrés.
“Corresponsals estrangers de guerra. La visió de la destrucció de Nules”, Juan Tejedo
En paraules de l'autor, Juan Tejedo, este treball no analitza "els fets esdevinguts a Nules, als mesos de juny i juliol de 1938 a la Guerra Civil, sinó la visió o les cròniques dels corresponsals de guerra (anglesos, francesos i italians) sobre els bombardejos i la destrucció de la localitat."
‘España al terminar el siglo XIX. Apuntes de viaje’: Nules 1897
Impressions i fotografies de l’escriptor i periodista Sinieso Delgado sobre Nules en 1897, publicades al volum España al terminar el siglo XIX. Apuntes de viaje. A més dels paràgrafs que dedica al Nules finisecular, l’autor era un excel·lent fotògraf i ens deixa deu fotos precioses que mostren carrers i personatges d’aquell moment; una contribució al patrimoni gràfic de Nules que ens pareix molt valuosa.
Hemeroteca de Mascarell (s. XIX i s. XX)
Reunim les aparicions de textos i notícies sobre Mascarell en la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica del Ministeri de Cultura.
Mascarell: Cròniques de premsa de 1912, 1925 i 1930
Publiquem quatre cròniques sobre Mascarell publicades en diferents diaris i revistes els anys 1912, 1925 i 1930. Quatre finestres al Mascarell de l'època.
Museu de medallística Enrique Giner
Aprofitant el 25é aniversari de la inauguració del Museu de medallística ‘Enrique Giner’ (10 de juny 1995-2020), publiquem en esta pàgina un recull de textos i entrevistes en vídeo sobre el Museu i els seus artistes.
‘Guía oficial para Castellón y su provincia y Almanaque para 1890’
La 'Guía oficial para Castellón y su provincia y Almanaque para 1890' inclou informació molt interessant sobre el Nules d’aquells anys i el seu context econòmic i geogràfic en plena Restauració Borbònica.
Fusters i portes de Nules
Un projecte de Julià Clausín que inicia el reconeixement dels fusters ebenistes de Nules i que converteix els nostres carrers en una exposició viva d'artesania de la millor qualitat. Un treball singular que esdevé homenatge a aquells artesans virtuosos.
L’Estany de Nules: història, descripció i catàleg de flora i fauna
L’Estany és la llacuna litoral de Nules, declarada Paratge Natural des de 2004, que forma part del catàleg de Zones Humides des de 2002. Esta publicació s’ocupa de la seua importància històrica per al poble, de la seua descripció com a ecosistema i de proveir-nos d’un catàleg fotogràfic de flora i fauna.
Nules amurallat (segles XIII, XVII i XIX)
A partir de tres textos de Vicent Felip Sempere hem fet una reconstrucció amb Google Maps que ens permet fer-nos una idea de com estaven situats els comerços, els carrers o els pous en diferents moments de la història del poble.
Còlera morbo a Nules en 1885
Les històries i les terribles xifres de l’epidèmia del còlera morbo de 1885, que a Nules s’acarnissaren especialment: més de 400 contagis, dels que van faltar més de 250 persones.
Vicent Felip Sempere (1981): «La vila de Nules i la pesta de l’any 1647»
«La vila de Nules i la pesta de l'any 1647» és un text del nostre Cronista, Vicent Felip Sempere, publicat originalment en 1981, que descriu les actuacions que es prenien a Nules per evitar les epidèmies de pesta al segle XVII. El text, interessantíssim i rigorós, adquireix actualitat en el context d’una pandèmia inaudita per a totes i tots, i ens mostra que fa prop de 500 anys, com ara mateix, la millor prevenció era l’aïllament.
Fotos de la mar de Nules (III). Colecció Vicente Lucas i Rosarito Peris
Tercera part de la col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este bloc inclou un grup d'instantànies de la col·lecció familiar de Vicente Lucas Cases i Rosario Peris Capella.
Fotos de la mar de Nules (II). Anys 50 i 60
Segona part de la col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este bloc inclou fotos i postals dels anys 50 i 60. Els comentaris a les imatges s’han confeccionat de nou amb la participació dels Tallers de Memòria del CEAM.
Noulas [números 1 a 179: 1969 a 1984]
Ampliem la col·lecció digital de Noulas, 'Boletín Mensual de Información Municipal', fins al número 179 (1969-1984). Una col·lecció valuosa que continuarem ampliant gràcies al material que conserva la Biblioteca Municipal i que dóna molta informació sobre el poble.
Fotos de la mar de Nules (I). Primera meitat del segle XX
Publiquem la primera part d’una col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este primer bloc inclou fotos i documents anteriors a 1936 i fotos dels difícils anys 40. Els comentaris a les imatges s’han confeccionat amb la participació, una vegada més, dels Tallers de Memòria del CEAM.
Rodacarrers extramurs de l’A.C. La Corretjola
Primer 'rodacarrers' organitzat per l'A.C. La Corretjola per la zona d'extramurs com a part de les Festes Alternatives d'agost de 2019: carrer de la Mare de Déu del Carme, carrer Sant Agustí, carrer Calderón de la Barca i carrer Sant Carles.
Programes de festes
Carlos Gómez Mechó ha digitalitzat alguns dels últims programes de les festes de la vila i de la Soledat, ara aprofitem per a compartir este material en una publicació en la que podeu consultar les activitats, però també veure les fotos antigues que les acompanyen des dels anys 80 i que ens parlen de la vida del poble
Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló
Marisol González Felip publicà en 2000 un llibre intitulat 'Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló', un recull de més de 1000 frases fetes, populars encara a la comarca de la Plana Baixa i més enllà. Un luxe fet amb molt de rigor que comunica molt més que informacions lingüístiques.
Fotografies de la destrucció del poble de Nules, de la col·lecció de la Biblioteca Nacional
La Biblioteca Nacional (BNE) conserva dos col·leccions de fotografies del poble de Nules destruït pel pas del front entre 1938 i 1939. Es tracta de la col·lecció de Diego Quiroga y Losada, Marqués de Santa María del Villar [et al.], amb 37 fotografies, i de la col·lecció de l’agència Foto España, amb huit instantànies.
Col·lecció de fotos de Ramón Capella Herrero
Ramón Capella Herrero (1924) ens ha deixat accedir a una fabulosa col·lecció fotogràfica que posa en imatges més d'un segle d'història familiar, organitzada cronològicament i temàticament. Amb la seua ajuda les oferim com un relat individual però també col·lectiu, amb el poble com a context necessari.
Exposició ‘Nules, 1938: un poble a foc i plom’
Sumem al nostre arxiu el material de l'exposició que es va presentar a les Jornades 'Nules, 1938: un poble a foc i plom' (23 a 25 de novembre de 2018), que oferia molta informació històrica i gràfica sobre el pas del front de la guerra civil pel nostre poble.
Felipe Sales Herrero, pintor
Recuperem la figura i l'obra del pintor Felipe Sales Herrero (1891-1978), que es recorda a Nules com a pintor però també com a professor de dibuix i pintura de molts aficionats. Reconstruïm la seua trajectòria vital i iniciem un espai de recuperació de la seua obra i la seua memòria.
Ibers i romans al camp de Nules (Mascarell, Moncofa, Nules i la Vilavella)
Hem digitalitzat el llibret de Vicent Felip Sempere i Joan A. Vicent Cavaller (1991): 'Ibers i romans al Camp de Nules (Mascarell, Moncofa, Nules i la Vilavella), que va posar les bases per a una interpretació correcta de la presència d’ibers i romans en el nostre territori.
Comentaris a les fotos sobre Tradicions i festes arreplegades per Tomàs Miralles
"Festes i tradicions", quarta part de "Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica de Tomás Miralles Villalba" amb comentaris extrets dels quatre “Tallers de documentació d’imatges” que vam realitzar amb els Tallers de memòria que s’imparteixen al CEAM. L’objectiu era documentar amb els testimonis directes les fotos arreplegades per Tomàs Miralles, sobre les que hi havia poca informació.
Visita al patrimoni militar de la guerra civil
El diumenge 25 de novembre de 2018 vam gravar en vídeo la visita al patrimoni militar republicà i franquista de la Guerra Civil en el terme Nules, seguint la xerrada erudita de Carlos Mallench.
Comentaris a les fotos d’Oficis arreplegades per Tomàs Miralles
En novembre de 2018 vam realitzar quatre “Tallers de documentació d’imatges” amb quatre grups dels Tallers de memòria que s’imparteixen al CEAM. L’objectiu era documentar amb gent major les fotos arreplegades durant anys per Tomàs Miralles, de la que hi havia poca informació.
Sobre la devoció i les festes de la Mare de Déu de la Soledat
Oferim tota la informació disponible sobre la devoció i les festes a la Mare de Déu de la Soledat, començant per una entrevista al grup de Capelleres i seguint per textos que recullen les creences populars sobre la Soledat i per la recerca erudita del Cronista de la Vila, Vicent Felip Sempere.
“Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules”
"Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules” parla de la importància que la Mare de Déu ha tingut des de la fundació de Nules (la primera església va estar dedicada a ella, des del segle XIV), de l’origen de la festa i la imatge de la Soledat, incloent una revisió de la llegenda de l’autoria de Gaspar Becerra, la construcció de la Capella de la Soledat en el segle XVIII i les raons de l’establiment de la festa en el mes d’octubre; de com va ser que la Mare de Déu esdevinguera Patrona del poble en 1898; de la recuperació de la Capella i el rellançament de la festa gràcies a Mn. Trinitari Mariner i després a Mn. Antoni Bartomeu; i finalment de les peripècies ocorregudes en la II República i en la Guerra respecte de la Capella i de la pròpia imatge, que va estar amagada durant tota la contesa.
Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica. Tomás Miralles Villalba. Segona part
Publiquem "Persones", segona part de "Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica de Tomás Miralles Villalba", amb un text que aprofundeix en el treball que va fer Tomás i en la història darrere d'esta compilació de memòria gràfica del poble.
Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica. Tomás Miralles Villalba. Primera part
Primera part de la publicació "Nules 1889-1965. Colección fotográfica, de Tomás Miralles Villalba", un document molt interessant per a la història gràfica del poble. Esta primera part té una introducció i el primer capítol "Població", que mostra l'aspecte físic del poble, les seues cases i carrers.
La festa de les «enramaes»
"La festa de les enramaes de la Mare de Déu" és una tradició del poble de Nules celebrada fins als anys 60 i de què van haver dos edicions en 2007 i 2008. En ella es creaven vistoses peanyes amb arranjaments florals i figures al·legòriques a la Verge, i es treien en processó pels carrers del poble els diumenges de maig. Reproduïm textos però també una col·lecció fotogràfica asombrosa.
Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules
"Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules" és un text de Vicent Felip Sempere que conta els orígens del Sindicat que donaria lloc a la Caixa Rural i a la Cooperativa Agrícola, en un context històric extremat i convuls, amb documents i fotografies sorprenents.
Transformació de la costa des del Port de Borriana fins a la Mar de Nules 1945-1986
Selecció de fotografies aèries animades que mostren els grans canvis que experimentats per la costa des del Port de Borriana fins a la Mar de Nules (1945-1986)
Fotografies aèries de Nules (poble i platja): 1945-2015
Una mostra de fotos aèries de Nules i de la seua platja que recullen la seua evolució des de 1945 fins a 2015.
Col·lecció de fotos de Flora Escrig Meroño
Flora Escrig Meroño era neboda de Rafael Escrig, el recordat fotògraf, pare de l’actual Rafael Escrig (es parla d’ella amb molt d’afecte a l’entrevista a Martín Pérez, “Foto Pérez”), d’ahí que tinga una gran col·leció de fotografia familiar d’altíssima qualitat
Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.)
Construïm el Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.) amb les aportacions de l’alumnat de les escoles i l’institut, que treballen amb la idea de “l’objecte en desús”. La seua col·laboració inclou explicacions senzilles, fotos, vídeos o àudios. El resultat és dinàmic, viu i graciós.