Esta publicació és la quarta i última part de la col·lecció de fotografies arreplegada al llarg dels anys per Tomás Miralles Villalba, datades entre 1889 i 1965. La resta de parts publicades poden visitar-se clicant en l’índex (a continuació), o descarregar-se en PDF des de la columna dreta. En la segona part, a més, vam incloure un text sobre Tomás Miralles Villalba per tal d’aprofundir en les seues motivacions a l’hora de replegar estes imatges i de fer-li un xicotet homenatge d’agraïment.

El document està dividit en quatre parts:

Esta quarta part, Tradicions i festes, inclou unes 150 imatges sobre diferents temàtiques, dividides en tres blocs per organitzar la recepció sense saturar al lector. Les fotografies s’acompanyen a més amb els comentaris que vam aconseguir en quatre Tallers de documentació d’imatges que es van realitzar al Taller de memòria que imparteix Amelia Sánchez al CEAM, més altres apunts de la nostra part i algunes fotografies de l’estat actual dels carrers que s’hi citen.

Es pot contribuir als comentaris escrivint a l’apartat de Comentaris, al final de la pàgina, o al correu nulespedia@gmail.com

Agraïm de nou a Rosa Vinaixa, la dona de Tomàs Miralles, el seu permís per compartir esta joia de material històric i social del poble, i també a totes i tots els que van contribuir a l’edició de l’obra i a la seua distribució.

En la graella de la dreta podeu continuar descarregant el PDF de la publicació original de Tomás Miralles Villalba, amb textos del cronista de la Vila, Vicent Felip Sempere, que aporten una necessària contextualització.

Per facilitar la consulta els blocs estan parcialment amagats, podeu obrir-los fent clic en l’enllaç que diu “Llegir tot“.

Comentaris a les fotos sobre Tradicions i festes arreplegades per Tomàs Miralles

Donant-informant

Tomàs Miralles i Tallers de memòria del CEAM de Nules.

Data dels Tallers de documentació d’imatges

Divendres 23 i dilluns 26 de novembre de 2018

Data d’actualització

Dimecres 17 d’abril de 2019

Autor de la compilació Tomás Miralles Villalba, et al.
Any Edició, 2013
Títol Nules 1889-1965. Colección fotográfica de Tomás Miralles Villalba
Maquetació Imprenta Vilgraf
Índex Part I: Intro i Població.
Part II: Persones.
Part III: Oficis.
Part IV: Tradicions i festes.
Descarregues en PDF

Primer bloc d’imatges comentades

Este capítol inclou paquets temàtics molt amples, de fins a 35 fotos, però començarem amb un bloc que arreplega els grups reduïts i imatges úniques sobre diferents afers.

Són, en este ordre: el Calvari (2 fotos), la Benedicció de la campana major del rellotge (1), la Processó del Natzaré (1), les enramades (1), Sant Cristòfol (1), Festes de Santa Teresa (10), l’Any de la Missió (2), la Puríssima (1), Comunions (8), Festes de Sant Isidre Llaurador (3), Barraquetes (5) i Sant Vicent Ferrer (13).

EL CALVARI

1905. Calvari. Pelegrins de València. Homenatge a la Patrona de Nules. Es tracta del sermó al Calvari; hui en dia encara es fa al mateix balconet, el que sí que ha canviat és la façana de la capelleta (i, per suposat, la Residència de la 3a Edat que ho tapa tot). Se’ns diu que no és habitual dur a la Mare de Déu fins allí, però allò es tractava d’un homenatge a la Patrona. A principis del segle XX, seguint amb la inestabilitat política del segle anterior, les posicions polítiques estaven molt extremades, i les activitats religioses mobilitzaven a molta gent. En este cas veiem una festa a què contribuïen pelegrins arribats de València. La nostra comarca tenia una gran base carlista, articulada, entre altres coses, al voltant del tradicionalisme catòlic.

Segon bloc d’imatges comentades

En este segon bloc d’imatges de Tradicions i festes es mostren dos grups temàtics: la festa de les Camareres de la Soledat (27 fotografies) i les festes del barri de Sant Xotxim (21), amb sorprenents fotografies de la fira d’animals. De nou, la pluralitat dels comentaris garanteix una lectura riquíssima i molt amena.

LES CAMARERES DE LA SOLEDAT

Altar de la Capella de la Soledat, encarregat l’any 19.. a l’escultor Manuel Marco, cremat l’any 1936 per a convertir la Capella en economat de l’UGT. Un economat és un establiment que ven productes a preus menors que en les tendes habituals, generalment amb un objectiu social. Generalment els edificis dedicats al culte es buidaven per fer-los servir de magatzems, economats o centres socials, la qual cosa no justifica la destrucció, que sovint era innecessària.

Tercer bloc d’imatges comentades

Amb este bloc completem el capítol de Tradicions i festes de la col·lecció de Tomàs Miralles. En este cas només hi ha tres grups de fotografies: un primer dedicat a les festes de Sant Joan (amb 34 fotos); un segon, associat al primer, per als Jocs Florals (de només 5 imatges); i un tercer excepcional per a les Festes Patronals de Sant Bartomeu (12 fotos). Diem que és excepcional perquè ens permet veure com era la plaça Major abans i després de la Guerra, i l’evolució arquitectònica i fins i tot social que es va viure.

També hem inclòs, com a novetat, imatges actuals d’alguns dels carrers en què transcorren les escenes. És una forma de prendre consciència exacta de les transformacions patides i ens ajudarà a fer una valoració de la necessitat o no d’eixos canvis.

SANT JOAN

Processó de Sant Joan Baptiste, amb el sant vestit amb la pell de camell. Els portadors visibles de la peanya són Pascual i Juan. Darrere es veuen dos capellans, i també barreres per als bous al carrer.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *