Actualització 21 de març de 2019: primer bloc d’imatges comentades

Fa uns mesos vam publicar esta col·lecció de fotografies de Nules reunida per Tomás Miralles Villalba dividida en 4 parts (que apareixen llistades més avall). Després van publicar la tercera part Oficis comentades. Com sabeu, els comentaris els vam aconseguir en quatre Tallers de documentació d’imatges que es van realitzar al Taller de memòria que imparteix Amelia Sánchez al CEAM. Eixa primera publicació de comentaris incloïa les 29 fotografies sobre Oficis. Ara afrontem les 150 del capítol de Tradicions i festes, que oferirem en tres blocs que anirem publicant a poc a poc per a no saturar al lector. En la graella de la dreta podeu continuar descarregant el PDF original de Tomás Miralles Villalba.

Per facilitar la consulta els blocs estan parcialment amagats, podeu obrir-los fent clic en l’enllaç que diu “Llegir tot”.

Publicació original: 11 de desembre de 2018

Esta publicació és la quarta i última part de la col·lecció de fotografies arreplegada al llarg dels anys per Tomás Miralles Villalba, datades entre 1889 i 1965. La resta de parts publicades poden visitar-se clicant en l’índex (a continuació) i descarregar-se en PDF des de la columna dreta. En la segona part, a més, vam incloure un text sobre Tomás Miralles Villalba per tal d’aprofundir en les seues motivacions a l’hora de replegar estes imatges i de fer-li un xicotet homenatge d’agraïment.

El document està dividit en quatre parts:

La quarta part, Tradició i festes, inclou imatges sobre la Mare de Déu de la Soledat, la Fira de Nules, Sant Vicent, la processó de les Camareres, bous en els anys 40, festes de Sant Bartomeu, Jocs Florals, etc.

Com es va dir en la segona part, la documentació de les fotos és molt escassa; Tomás Miralles, el compilador, no va tindre temps de deixar el material que ell volia. Per suplir estes mancances hem realitzat un Taller de documentació d’imatges amb quatre grups del Taller de Memòria del Centre Especialitzat d’Atenció al Major (CEAM), impartit per Amelia Sánchez Martínez.

Amb la nombrosa informació rebuda tornarem a editar en breu estes col·leccions temàtiques, amb tots els detalls i anècdotes que permeten una lectura molt rica de cada imatge.

Com s’ha dit ja en les publicacions de les parts anteriors, este és un material que pot enriquir-se amb les vivències i records de qui ens visite i vulga col·laborar fent comentaris a les fotografies o facilitant informació sobre qui les va fer o sobre les persones donants. Es pot fer en l’apartat de comentaris, al final de la pàgina, o al correu nulespedia@gmail.com

Agraïm de nou a Rosa Vinaixa, la dona de Tomàs Miralles, el seu permís per compartir esta joia de material històric i social del poble, i també a totes i tots els que han contribuït en l’obra i en la seua distribució.

Nules 1889-1965. Colección fotográfica. Tomás Miralles Villalba (quarta part)

Autor Tomás Miralles Villalba, et al.
Any Edició, 2013
Títol Nules 1889-1965. Colección fotográfica de Tomás Miralles Villalba
Maquetació Imprenta Vilgraf
Índex Part I: Intro i Població.
Part II: Persones.
Part III: Oficis.
Part IV: Tradicions i festes.
Descarregues en PDF

Primer bloc d’imatges comentades

Este capítol inclou paquets temàtics molt amples, de fins a 35 fotos, però començarem amb un bloc que arreplega els grups reduïts i imatges úniques sobre diferents afers.

Són, en este ordre: el Calvari (2 fotos), la Benedicció de la campana major del rellotge (1), la Processó del Natzaré (1), les enramades (1), Sant Cristòfol (1), Festes de Santa Teresa (10), l’Any de la Missió (2), la Puríssima (1), Comunions (8), Festes de Sant Isidre Llaurador (3), Barraquetes (5) i Sant Vicent Ferrer (13).

El Calvari

1905, Calvari. Pelegrins de València. Homenatge a la Patrona de Nules. Es tracta del sermó al Calvari; hui en dia encara es fa al mateix balconet, el que sí que ha canviat és la façana de la capelleta (i, per suposat, la Residència de la 3a Edat que ho tapa tot). Se’ns diu que no és habitual dur a la Mare de Déu fins allí, però allò es tractava d’un homenatge a la Patrona. A principis del segle XX, seguint amb la inestabilitat política del segle anterior, les posicions polítiques estaven molt extremades, i les activitats religioses mobilitzaven a molta gent. En este cas veiem una festa a què contribuïen pelegrins arribats de València. La nostra comarca tenia una gran base carlista, articulada, entre altres coses, al voltant del tradicionalisme catòlic.

0 Comentaris

Fes un comentari

Vol unir-se a la discussió?
Volem que participe!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *